Blijven genieten in de winter

Hoewel we veel hottubs in de zomer verkopen, vinden wij de hottub eigenlijk een winterproduct. Niet voor niets is de hottub juist populair in landen met lange, koude winters. Er is immers niets fijner dan op een koude winterdag lekker naar buiten te gaan en daar in je warme hottub te kruipen. Je bent heerlijk buiten, maar geniet toch van heerlijke warmte!

Om schade aan je hottub en apparatuur te voorkomen, zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

De minimale temperatuur:

Water zet zo’n 8 procent uit wanneer het bevriest. Hierdoor kan er schade ontstaan aan de kachel, je pomp, hydrojet systemen of in extreme gevallen zelfs de kuip. Het is daarom van belang dat je de temperatuur van het water ten alle tijden boven de 10 graden houdt. Het goede nieuws is dat dit heel gemakkelijk is.

Onze hottubs zijn altijd goed geïsoleerd. Hierdoor neemt de temperatuur van het water met slechts een paar graden per dag af. Om het water boven de 10 graden te houden, is het in de meeste gevallen onmogelijk dat de temperatuur onder de 10 graden zakt, als je de hottub ten minste één keer per week opstookt om deze te gebruiken. Wil je hier echt geen omkijken naar hebben ? Dan kun je kiezen om een elektrische heater toe te voegen aan je hottub. Stel je deze in op 10 graden, dan zal het water nooit te koud worden. En met deze temperatuurinstelling van 10 graden, zullen de elektriciteitskosten reuze meevallen (€  10-20 per wintermaand).

Filterpomp:

Ook de filterpomp kan bevriezen. Laat deze dus tijdens koud weer aan staan, zodat er geen stilstaand water in de pomp of de leidingen komt te staan dat kan bevriezen en kan uitzetten. De pomp gebruikt zo’n 80 watt, dat is zo’n € 11 per wintermaand. Eventueel kun je een klokje toevoegen aan de pomp die ieder kwartier aan en uit gaat, om deze kosten en afkoeling van het water door het rondpompen minimaliseren.

Hydrojets:

Ook de pomp van het hydrojet systeem kan bevriezen bij zeer koud weer. Wil je het water tijdens vorst in de hottub laten zitten ? Dan raden we aan om een slimme stekker tussen de hydrojet te zetten, die ieder kwartier even aangaat om de leidingen door te spoelen. Heb je hier hulp bij nodig ? Neem gerust contact met ons op!

Leeg laten lopen:

Een andere mogelijkheid om bevriezing te voorkomen, is om het water uit de hottub te laten. Hou er rekening mee dat je bij voorkeur op een dag doet wanneer het niet (hard) vriest omdat er anders water kan bevriezen en achter kan blijven terwijl je de tub leeg laat lopen. Heb je een hydrojet systeem? Zet deze dan enkele seconden aan wanneer de hottub leeg is gelopen om het restant van het water uit de leidingen en de pomp te krijgen.

Garantie:

Let op; schade als gevolg van bevriezing valt nooit onder de garantie. Het is dus zaak dat je bovenstaande tips goed in acht neemt wanneer je de hottub gaat gebruiken, om kosten als gevolg van vorstschade aan je hottub te voorkomen!

Wil je graag meer informatie over hoe je jouw hottub in de winter onderhoudt? Neem contact met ons op!

Onze nieuwsbrief

Meer tips, nieuws, aanbiedingen en inspiratie ontvangen over hottubs?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!